Blat kuchenny na zamówienie w kolorze czarnym
comment 0

Blaty kuchenne – na co należy zwracać uwagę?

Blaty kuchenne

W dzisiejszych czasach blaty kuchenne mogą być nie tylko atrakcyjne pod względem wizualnym, ale również trwałe oraz komfortowe w użytkowaniu. Ważne jest jednak to, aby nie podejmować decyzji o zakupie zbyt pochopnie. W pierwszej kolejności należy zapoznać się z różnymi rozwiązaniami, które dostępne są na rynku. Warto dowiedzieć się nie tylko, jakie są ich zalety, ale również wady.

Rodzaje blatów kuchennych

Blat kuchenny jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Nie tylko wpływa na aranżację wnętrza, ale równie jego funkcjonalność. Do najpopularniejszych rodzajów blatów kuchennych należą:
– Blaty kuchenne z kamienia naturalnego: cenione są ze względu na doskonałe walory estetyczne, a także wysoką żywotność. Prezentują się one niezwykle ekskluzywnie, co spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających osób. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, a także łatwe i szybkie w pielęgnacji. Minusem jest fakt, że większość kamieni naturalnych nie jest zbyt odporna na wilgoć. Wyjątkiem jest wysokiej jakości grafit, jednak należy pamiętać, że cena za taki blat będzie dość wysoka.
– Blaty kuchenne kompozytowe: to świetna alternatywa dla kamienia naturalnego. Ich powierzchnia jest imitacją droższych materiałów. Jest to opcja nie tylko ekonomiczna, ale również praktyczna. Blaty z tego tworzywa są odporne na zmienne temperatury, a także wilgoć.
– Blaty kuchenne drewniane: są niezwykle efektowne, jednak słabo znoszą wysokie temperatury. Drewno dobrej jakości (np. egzotyczne) nie deformuje się pod wpływem wilgoci.
– Blaty kuchenne szklane: produkowane są z ponadprzeciętnie wytrzymałego szkła, które przetrwa najbardziej intensywne użytkowanie. Jest to wariant niezwykle nowoczesny i stylowy.
– Blaty kuchenne na bazie płyty wiórowej lub MDF: najpopularniejsze rozwiązanie, które można wykorzystać w każdym wnętrzu. Swoją popularność zawdzięcza dzięki dostępności wzorów oraz cenie, która może być kilkukrotnie niższa od blatu kamiennego. W ostatnich latach producenci blatów kuchennych, mocno skupiają się na odwzorowaniu struktury naturalnych materiałów (słoje oraz zagłębienia). Oprócz samych walorów wizualnych, zaletami blatów  wykonanych z płyt wiórowych oraz MDF są wysoka odporność na ścieranie, wodę (w obrębie laminatu), oraz odporność na zabrudzenia.

O czym pamiętać podczas wyboru blatu kuchennego?

Wybierając blat kuchenny musimy kierować się przede wszystkim indywidualnymi wymaganiami. Wiele zależy od tego, jak intensywnie użytkowana jest kuchnia. Jeśli mało, to swoją rolę spełnią nawet nieco słabsze, a zarazem tańsze blaty. W przypadku, gdy często gotujemy powinniśmy postawić przede wszystkim na jakość.
Blat kuchenny powinien nie tylko pasować do wystroju wnętrz. Musi również dobrze znosić trudne warunki eksploatacji.

Zostaw odpowiedź